WARM BARN

projekt – 2018

realizacja – 2019

architekci: Artur Baranowski, Ivan Boltulenis

lokalizacja: Włocławek

Adaptacja wiekowej stodoły na dom jednorodzinny dla starszej pary.

Budynek położony jest w sercu gęsto zabudowanego osiedla domów jednorodzinnych, na bardzo małej działce w cieniu wiekowych drzew.

Głównym założeniem estetycznym było zachowanie pierwotnej cegły na elewacji. Uzyskano to dzięki odpowiednim zabiegom izolacyjnym, nie ograniczając jednocześnie powierzchni wewnątrz budynku. 

Podstawową bryłę uzupełniono drewnianymi boxami posiadającymi funkcje dodatkowej garderoby, ganku oraz kuchni letniej, połączonej z budynkiem tarasem.

Architekci stworzyli tu jasny symetryczny plan funkcjonalny. Strefa wejściowa i pokój gościnny zlokalizowane od frontu połączone są z częścią prywatną przestronnym pokojem dziennym z aneksem kuchennym. Duże przeszklenie od południowego zachodu wychodzi bezpośrednio na taras i kuchnię letnią. 

Ustawienie brył oraz zastane na działce duże drzewa sprawiają, że budynek i jego otoczenie są prywatne.